Mannen met stijl!

foto02Dat Gregory Peck voor velen het summum van stijl is zal niemand tegenspreken: gladgeschoren, strak gekamd, net in het pak én een onberispelijke reputatie. Het schoolvoorbeeld van Stijl met grote S, en dit in elke fase van zijn leven.

Maar tijden veranderen en zo ook onze perceptie van stijl. Een goedzittend pak en een strak kapsel kan ons allang niet meer genoeg bekoren, we willen steeds meer van onze mannen. Stijl is tegenwoordig méér dan oogstrelende en goed bij elkaar passende kledingstukken. Het is de som van een heleboel factoren. Deze zijn bovendien niet altijd eenduidig te definiëren.
Ruben Block in een bouwvakkershemd is nog altijd stijlvoller dan Axl Rose in een maatpak, om maar iets te zeggen. Een stoppelbaardje kan de style-meter de hoogte injagen zolang er geen lallende Shane MacGowan mee rondloopt. En tatoeages? Vroeger waren ze een verschrikking, nu staan ze veelal voor een eigenzinnige of artistieke afwerking van het plaatje.
Met andere woorden, er zijn genoeg factoren voorhanden om een stijlvolle man te creëren, maar er is attitude en persoonlijkheid nodig die ze combineert en samenhoudt. En het moet vooral geloofwaardig zijn.

Jong of nieuw mannelijk schoon dat wordt gekleed door designermerken zijn mooie paspoppen, ideale schoonzonen maar met een fake en opgeboend imago. Echte stijliconen vinden zichzelf steeds opnieuw uit. Ongesponsord maar geïnspireerd, en vooral trouw aan zichzelf.
Trends oppikken en mixen is toegestaan, inspiratieloos kopiëren uit den boze. Of gewoonweg alle trends negeren, niet per sé als statement maar als naturelle attitude.

Echt stijlvolle mannen houden te allen tijde stand, het zijn tijdloze klassebakken wiens gevoel voor stijl nooit slijt. Zelfs niet als je ze off guard in hun vrijetijdssweater ‘betrapt’ … 😉

What about you? Welke celebrity man zou jij nomineren als hedendaags stijlicoon?